Poortgebouw van kasteel Bleijenbeek

In dit gebouw woonden vroeger de medewerkers van het kasteel. Links van de poort woonde lange tijd de familie van rentmeester Groetelaars. Peter Groetelaars, geboren in 1882, kwam in 1917 in dienst bij de toenmalige eigenaar van het kasteel, de heer Prins. Later werd hij benoemd tot rentmeester. De rentmeester beheerde het kasteel en het landgoed, onderhield het contact met de pachtboeren en inde de pacht. Toen het kasteel in de loop der jaren meerdere keren van eigenaar verwisselde en uiteindelijk niet meer bewoond werd, is de familie Groetelaers op verzoek van de nieuwe eigenaar, Rudolf Jurgens uit Berg en Dal, in 1937 in het kasteel gaan wonen. Hij zag het kasteel liever bewoond. Daarbij moeten we wel bedenken dat er in het kasteel noch stromend water noch elektriciteit aanwezig was. Door oorlogsgeweld werd de familie uiteindelijk in 1945 uit het kasteel verdreven.

  1 reactie op “Poortgebouw van kasteel Bleijenbeek

 1. Poortgebouw Bleijenbeek
  De informatie bij de foto klopt niet helemaal.
  De familie Groetelaers is inderdaad in het kasteel zelf gaan wonen. Maar niet op eigen initiatief – Groetelaers was immers in dienst als rentmeester. Toen mijn grootvader Rudolf Jurgens uit Berg en Dal bij Nijmegen het landgoed met kasteel kocht, in 1937 heeft hij Groetelaers gevraagd om in het kasteel te gaan wonen, omdat leegstand niet goed was voor het gebouw. en omdat Groetelaers een kinderrijk gezin had. Groetelaers is in december 1944 overleden in het kasteel, en tijdelijk op het terrein begraven, omdat de weg naar Afferden toen was afgesloten.
  Misschien beter om de tekst te laten luiden: “De familie Groetelaers is in 1937 in het kasteel gaan wonen. Dit op verzoek van de nieuwe eigenaar, Rudolf Jurgens uit Berg en Dal, die het kasteel liever bewoond zag.
  Let wel, er er was op het kasteel geen stromend water noch een een aansluiting elektriciteit…
  erik jurgens
  bleijenbeek 2, afferden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *